Friday, 10 February 2017

Syndrome Gila Stereng





Assalamualaikum  


Baca tajuk aku sure korang dah tahu benda yang aku nak share. Hehehe, tapi aku tetap nak cerita juga since ni adalah first time aku keluar dengan kawan aku lepas aku dapat lesen. Aku tengah kena syndrome gila stereng. Hahaha, kiranya aku berjalan-jalan sendiri dengan kawan aku without asking my parents hantar aku. Selalu aku lepak dengan kawan aku dekat pekan kecil kawasan rumah aku tu.

Since kawan aku ni balik cuti dari kolej dia kat Negeri 9. Aku memang rindu gila nak jumpa dia. so, plan punya plan, nak angkut geng, yang stick dengan aku till the end cumalah kawan aku sorang ni je. HAHA. Kawan aku yang memang plan dari mula nak keluar dengan aku. Lol.

Yang lain? Ada macam-macam hal dan masalah yang tak boleh nak di elakkan. So terpaksa lah tangguh niat nak berjumpa.

Aku dengan kawan aku, Ain ni dah janji nak gerak lepas Zohor. Sebabkan mak ayah dia still tak bagi dia bawa kereta ke Alor Setar, sebab dia pernah kemekkan bontot kereta dia. HAHAHAHA, (sorry ain, pecah rahsia pulak. hehehe) Aku jemput datin ni kat rumah dia and isi minyak. Memandangkan kami gedik nak keluar masa keadaan ekonomi yang tengah tidak stabil ini, maka kami berkongsi duti minyak. HAHAHA.

Lepas dah isi minyak, semua kami pun gerak ke Alor Setar. Sebelum tu, kami singgah makan di Coconut Shake yang agak femes dekat area tu. Kedai tu dekat dengan Sekolah Menengah Sains Pokok Sena (SAINA). since aku belum lunch, aku pun singgah makan nasi ayam and sirap limau dekat situ dan kawan aku order coconut shake and fries, sambil makan kitaorang bergosip kisah hot.

Sejujurnya, aku tak ada idea nak pergi mana.. lol. Aku dengan kawan aku cuma nak keluar sesama je, hahaha. so aku ke alor setar tanpa arah tuju. and si datin ni cakap dia nak beli kasut, kitaorang pergi ke Pacific, tapi dia ni jenis nak beli kasut murah. Memang tak jumpa lah kasut Carlorino harga RM 50, kecuali kalau tengah musim offer. Then kitaorang turun ke bawah, area tempat sabun semua. Aku dah tau datin ni memang perangai macam tu..sabar jelah. HAHAHA.

Lepas dia dah shopping barang peribadi dia untuk balik ke kolej dia, dia dapat kupon Pizza Hut. 

Actually memang tengah teringin nak makan pizza.. geram asyik tengok kat Instagram, tapi tak ada masa nak buat.

and kebetulan aku nak kena amik adik aku kat rumah sewa dia dan dekat area rumah sewa dia tu ada Pizza Hut, memang sekali jalan sahaja lah semuanya.

Since kupon pizza tu valid untuk take away je, kitaorang plan nak pergi makan dekat Tasik Darulaman, Jitra. Sebab dekat Alor Star seingat aku tak ada tempat yang boleh lepak-lepak untuk makan. Sebenarnya semua yang ada dalam kereta tu tak tahu jalan nak pergi. Dah la masing masing tak ada internet dekat phone, top up pun tak ada. Haha, sedih tak?

Tapi mujur magic sim aku still valid tarikh, so boleh lah pakai basic internet untuk guna Waze. Hahaha. Aku confident sikit bila ada orang sebelah yang tolong pegang Waze, kalau tak aku tak berani nak pergi. Huhu. and dengan tawakal kitaorang pun pergi. Dalam 30 minit jugalah aku drive, baru sampai.


Sampai kat tasik, kami pun melepak dan makan-makan. Memang kenyang gila kot. Silap hari bulan kalau kenyang tergolek, kami ni bertiga ni bergolek masuk ke dalam tasik. Haha. terapung apung bagai pelampung. Dah sampai kat tasik tu pun dalam pukul 6.30.

Memang kami datang untuk membela lemak semata-mata. Tak jalan-jalan langsung pun pusing tasik tu. Tiba-tiba tengah makan ayah aku call. HAHAHAHA. AKU DAH KETAQQQ WEH. Aku suruh adik aku yang angkat call. Hehehe. Ayah aku tanya aku nak balik ikut jalan mana, confident je adik aku jawab balik ikut jalan highway. Lol. Nak balik rumah aku tu ayah cakap mana ada highway! HAHA. Berdekah aku dengan kawan aku gelak dekat dia.


Aku tengok jam aku time tu nak dekat pukul 7, pizza kami tak habis lagi, and roti pun tak habis lagi. Pakat-pakat kami paksa telan baki baki makanan, sebab tak nak membazir. HAHAHA. Aku dah kecut perut. Sebab nak tak nak, kena balik guna jalan belakang. Mujur Waze boleh guna juga walaupun jalan belakang tu nampak macam tak ada line dan aku just guna basic internet je kot.

Aku suruh ayah aku doa supaya sampai rumah dalam keadaan yang selamat. Memang tawakal lah guna jalan belakang, gelap dan banyak selekoh.

Image result for driving gif


ALHAMDULILLAH, Sampai rumah jugak akhirnya. Aku bawa laju jugaklah sebab tak banyak kereta. Minyak kereta isi RM 20, habis RM 20. Gila jalan, habis minyak.. hahaha. Lepas ni datin tu nak balik ke kolej dia dah. Hukkkkk. T___T.






Wednesday, 1 February 2017

Tips Test JPJ


Assalamualaikum ♥ 


Actually aku tak adalah special tips sangat untuk hari test JPJ ni. Cuma sedikit nasihat dan tips untuk bagi korang yang akan duduk test JPJ dalam masa terdekat ni.

  • 1. Doa

Yes. Doa ni sangat penting. tbh, aku memang nervous gila. Aku kena yakin Allah ada untuk tolong aku. And minta tolong parents kita doakan. memang maybe ini just test jpj je. fail nanti boleh repeat. tak ada orang nak kisah pun kan? Tapi, duit dan masa yang kita korbankan. Tak akan nak amik banyak kali. Ye dak?

Aku doakan yang aku kena petang since time tu maybe tuan JPJ tu dah penat. hehe. tapi Allah aturkan tuan JPJ yang hati lembut dekat aku. Haha, kita tak tahu rezeki kita. Doa dan usaha. InshaAllah.

Korang doalah supaya hati dia lembut, kesian tengok korang and Allah permudahkan semuanya.


  • 2. Drive selalu

Yang ini untuk biasakan diri korang dengan stereng kereta, untuk mencekapkan diri dengan stereng kereta lah. and supaya tak rasa nervous atas jalan raya nanti. tapi korang kena lah hati-hati and pandai-pandailah, jangan jadi macam aku, hampir nak kena saman weh. Kalau kena saman bukan setakat lesen di tarik, aku kena masuk ceramah balik. Mujur, tak kena. Hehe.

Kalau korang rasa korang agak-agak dah lupa, boleh lah pergi ke kelas untuk masa tambahan. Supaya tak lupa.

Sebab kawan aku tu dia sampai lupa cara nak parking since lama sangat tunggu test JPJ.

Kalau dekat rumah still ada kereta manual, lagi bagus. Since rumah aku ada dua-dua memang aku bawa dua-dua. Sebab nak biasakan dengan semua jenis kereta yang ada dekat rumah ni. Hehe.


  • 3. Ulangkaji RPK & RSM

Aku memang cakap betul, time aku QTI, aku kena sembur kaw kaw dengan cikgu aku betul-betul sebab banyak auta yang dikeluarkan dari fakta. Sebab tu lah aku baca gila-gila punya nota. Aceeyyh. Tidak pun.

Aku baca sikit-sikit je and agak-agak macam benda penting aku hafal betul-betul. Hehehe. Kalau korang rasa macam dah ingat-ingat lupa, bolehlah rujuk Youtube tu, memang ada je. tapi time QTI je aku buat cam tu, time nak JPJ ni tak sangat pun. lol.


Okay tu je kot.

and jangan nervous sangat. Kalau korang nervous memang benda elok habis semua FAIL. relaks, anggap macam buat latihan kereta ja.

since aku ni jenis manusia cakap banyak, cara aku nak hilangkan nervous aku adalah dengan bercakap. Memang aku tak berhenti cakap sampai lah aku masuk kereta dan tuan JPJ yang bercakap. Hampir semua dekat situ dah tunduk main phone and krik krik, aku bercakap macam dj tanpa henti.

Jadi DJ tak bergaji dan tak bertauliah. lol.

Jangan lupa senyum dekat tuan JPJ tu kalau masuk, bagi salam. ;)


Kbai.