Saturday, 30 December 2017

5 Tips Move On



Assalamualaikum


Hari ini aku ada tips sikit nak share dengan korang semua. Tiba-tiba tadi dalam kereta tengah dengar lagu jiwang lepas tu teringat dekat kisah-kisah bawang masa muda-muda dulu. Terus dapat ilham nak tulis pasal tips ni.

Macam mana nak move on? So basiclly nasihat aku ni only applied on human. Kalau binatang sys tak tahu macam mana. K lah, hambar lawa kau aina. K.


First of all, 

DELETE SEMUA PERKARA YANG BERKAITAN.

This method actully works for me. Aku delete berkenaan pasal seorang hamba Allah ni. Anything related to hamba Allah tu macam gambar maybe, social media or anything else, tapi bukan sebab aku benci dengan dia. 

Tapi nak bagi peluang dekat diri aku supaya move on and terima takdir yang setiap manusia yang kita jumpa ni ada benda yang Allah nak kita pelajari. Tak kisah manusia tu lelaki atau perempuan, tua atau pun muda.


Second,

JANGAN LAYAN LAGU JIWANG

Kalau korang dengar lagu seriously, korang akan menangis tersedu-sedan. Okay lah kalau untuk sekejap je. Kalau dah sampai dalam toilet pun sambung menangis lepas duduk bawah shower tersedu tu. Dah la tempat saitan. 

It's okay to cry, jangan simpan menangis tu. Tapi bila dah okay sikit baca quran, kalau malas sangat pun pasang bacaan quran. Apps Quran dalam phone tu boleh baca, gunakan teknologi sebaiknya. Better kita mentadbur and end up crying for our sins. 

Trust me, Allah mengetahui segalanya. 


Third,

SIBUKKAN DIRI

Okay, maybe korang boleh start dengan kerja-kerja yang ringan. Kemas bilik contohnya. Lepas tu kemas rumah. Mungkin boleh cuba hobi-hobi yang baru. Anything yang korang akan gain benefit dari korang punya aktiviti. 

Kalau korang penat, end up korang pun tak ada masa nak layan perasaan.


Forth, 

TALK TO YOURSELF

Kadang kita rindu, kadang kita geram pada kenangan lalu kita. Tak salah nak teringat pun. But deal with it. Pujuk hati, kita marah pada benda yang dah terlepas sedangkan perkara tu Allah dah takdirkan kita untuk laluinya. Jadi pada siapa kita marah.  dan perlahan-lahan kita akan belajar redha. 


Fifth,

HADIRKAN DIRI KE TAMAN SYURGA

Maybe some of us tak sempat nak pergi, penat dengan urusan seharian. Tapi sekarang kita dah ada internet. Dekat youtube banyak rakaman-rakaman taman syurga yang boleh kita dengar. Aku suka dengar Ustazah NorHafizah. Highly recommded. Kerana butiran-butiran yang baik tu, inshaaALLAH semuanya datang daripada Allah. Atas izin Allah semuanya. 


I share tips ni based on my experience. Beberapa tahun sebelum ni banyak kerenah manusia yang aku hadap sampai kadang rasa nak give up. and ni sebahagian je dari tips aku.  Tulis banyak-banyak nanti korang letih pulak nak hadam. hehehe. Peace no war. 


Okay gais, drop your comment below and lemme know how you handle your 'move on'.





Friday, 29 December 2017

5 Fav Lagu Cinta

Assalamualaikum



Hello there. \waves/ So, it been a while right? Hehe. Out of the blue tulis pasal lagu cinta pulak dan sedar-sedar eh dah sebulan aku habis SPM, dah sebulan aku mereput tak tau nak buat apa, dah sebulan masa berlalu dan nak naik tahun baru dah. Huks.

tbh, aku scroll blog aku ke atas ke bawah tak tahu nak tulis apa, so aku korek je lah idea apa yang ada dalam laptop aku. and terjumpa pulak pasal challenge aku yang tak habis hari tu. Huuhu.

So, for my top 5 cintan cintun song,





1. Kasih-Kekasih - INTEAM

Okay lah, kasi chance sikit. Dah nak masuk 20 ni. Huks. Kalau aku hayati lirik dia, memang buat gediks lah. Acah rasa nak je kahwin. Ini kalau mak aku baca blog aku ni, naya aku kena perli dengan fam.

Tapi itulah, aku sedar diri, hahaha hanya mampu syok sendiri je. Huhuhu.



2. For the rest of my life - Maher Zain

Ehem, lagu ni mak aku minat gila. Kalau aku pasang dekat kereta masa driving boleh mak aku jerit sebab dia syok sangat. So pelan-pelan aku pun berjangkit dengan mak aku , and siap berangan nak suruh laki aku nyayi kat aku. KAH KAH. sedekah lah sikit ketawa, penat aku berangan tau dak. 



3. Bayang - Khai Bahar

Okay, aku memang fans dia, dari zaman dia cover lagu. Suara dia memang power. Aku memang berkenan gila dengan dia. Hehehe. Aku tunjuk kat mak aku, ni bakal menantu mama. Mak cakap hensem. Hahaha, k bang khai boleh datang rumah. HAHAHA. k, acah. Aku tunjuk je kat mak aku video smule dia dengan diana tu. Aku jatuh cinta dengan suara dia. Lagu memori berkasih versi dia memang aku berkenan ehem.

Lagu Bayang tu, seminggu aku dengar sebab tengah heartbroken. HAHAHA. bila ingat balik, mengarut sungguh. Siang malam renung tingkap sambil feeling. 


4. Luluh - Khai Bahar
5. Terus Mencintai - Siti Nordiana

Both of them aku punya reason. VOCAL POWER. aku memang suka gila suara depa. Depa ni sebahagian penyanyi yang aku minat. yang aku sure aku tak minat sangat dengan Aiman Tino dengan siapa lagi entah. Tak ingat nama.Tapi aku tak kutuk depa, masing-masing punya style lah kan. Aku tak boleh kacau. hehe


So that tu je dari aku. Drop your comment below and lemme know your fav love song. Euum .



Monday, 17 July 2017

ULBS Bahasa Melayu (Calon Persendirian) 2017

Assalamualaikum  


Dalam setengah jam yang lalu (mengikut masa aku sedang menulis ni) aku baru je sampai rumah. Baru balik dari SK Langgar untuk buat UJIAN LISAN BM. Aku settle buat ujian lisan ni dalam pukul 9:45 macam tu. Lebih kurang 2 jam awal dari masa yang diberikan. Alhamdulillah. Memang dari semalam aku punya hati ni nervous, tapi still boleh kawal.

Dah tak ada sangat dah darah gemuruh macam dulu sampai setiap kali nervous memang perut aku memulas.

Surat panggilan untuk Ujian Lisan ni aku dapat pada 5/7/2017. Bila ayah cakap ada surat SPM dah sampai aku rasa macam, ah sudah. T_T. Tapi aku masa tu buat cool je lah. Jangan gelabah sangat.


Aku bertolak dari rumah dalam pukul 7:15 am. Tapi tiba-tiba masa aku reverse mak aku cakap tayar kereta aku lembik, terus mak aku panggil ayah aku suruh teman aku pergi isi angin dekat stesen minyak. Padahal semalam pergi isi minyak kasi full tank tak ada pulak nak pergi tambah angin. Aku dah risau kalau terlewat. Sebab aku ni jenis suka sampai awal. 

Dalam 7:40 am, semua dah settle. Aku terus memecut laju ke pusat ujian. Risau! Huhu. Sebab calon wajib ada 15 minit sebelum mula.

Sebaik sahaja sampai, dalam pukul 8:10 am terus daftarkan diri di tingkat atas dan diberikan taklimat. Mujur lah ada seorang lagi calon perempuan yang ada dekat situ selain aku, kalau tak memang mati kutu aku. 


 


Masuk je bilik ni terus aku berkenalan dengan calon perempuan tersebut dengan panggilan Sya. Mujur mudah masuk. Terus bersembang-sembang, lupa kejap nervous tu. 

Ada satu benda yang buat aku jadi spoil mood sikit, aku jalan lenggang. 

Aku bawa IC dan Surat panggilan semata-mata. Apa punya lurus bendul lah aku hari entah. 

Selalu aku datang well prepared jugaklah. Tapi entah macam mana , hari aku jadi macam blur sekejap. 
  
Bila aku tengok orang usung beg, aku rasa macam nak ambil beg laptop aku. Hahaha. Sebab rasa janggal sangat. 



Sedang menunggu giliran


UJIAN LISAN ni dibuat dua kali, satu sesi secara individu dan satu lagi sesi secara berkumpulan. Markah yang paling tinggi akan di ambil untuk digunakan. 

Semasa secara individu , aku dapat pentaksir yang agak sporting dan membantu aku untuk menyampaikan sesuatu dengan lebih mudah. 

dan semasa dalam kumpulan, alhamdulillah, grup aku ada tiga orang. Dan 2 orang rakan aku tu orang yang boleh dikira hebat juga bertutur kata. Sorang lelaki dan sorang perempuan. Kitaorang diberi masa 30 minit untuk berbincang. Kononnya. Tapi aku rasa tak sampai 30 minit kami bincang, pentaksir ajak kami untuk ujian lisan. AH sudah. 

Since secara persendirian ni,dorang beri kami sedikit kelonggaran dan  kami bebas untuk memilih tajuk apa yang kami nak dan bincang on the spot dan betang secara spontan. 

Alhamdulillah everything berjalan dengan baik dan aku sangat bersyukur. Next week ULBS English pulak. Doakan! T_T





Sunday, 16 July 2017

Tentang Ramadhan I

Assalamualaikum ♥ 


Alhamdulillah, tahun ni masih sempat lagi berjumpa dengan Ramadhan, dan aku berharap masih sempat bertemu lagi untuk tahun tahun akan datang. Walaupun sudah lama Ramadhan pergi meninggalkan kita, tapi kenangan-kenangan yang menyinggah semasa bulan Ramadhan masih bermain di layar minda aku.

Tahun ni, Ramadhan sangat bermakna buat aku. Seolah-olah Ramadhan kali ini memadam semua luka-luka aku dengan Ramadhan tahun lepas. Bukan aku tidak menghargai,tapi ada kenangan-kenangan yang berbekas di hati yang buat aku kadang rasa pedih sangat.

Puasa tahun ni, aku sebenarnya nak kutip pengalaman berpuasa di rumah sewa dengan adik aku.


Rutinnya, setiap pukul 4:30 pagi aku akan bangun and goreng nugget dan panaskan sambal tumis then kejutkan adik aku dan adik-adik rumah sewa aku yang jenis nak makan nasi. Aku tahulah perangai budak-budak ni kan, memang nak kejut tu mashaAllah, adik aku ke, adik orang ke, perangai 2 x 5.  Sama je.  Selagi aku tak tarik bangun dari katil tu, selagi tu tak bangun.


Alarm? HAHAHA, Sepuluh jenis ringtone bunyi, tapi hampeehhh. Semuanya tutup jam balik, kesat air liur and tidur balik.

Mana yang puasa selalunya pesan dekat aku,

"Kak aina, kejut kami nah esok." 

 Bilik aku and aku ni ada sorang budak ni dia suka tumpang tidur bilik kami, sebab dia takut tidur sorang sebab roomate dia tidur dekat bilik sebelah aku. Faham tak?

Adik aku cakap, kalau aku tak ada, dia memang akan sahur minum air and tidur balik. Aku tersenyum. Memang aku faham sangat dah perangai dia. Bilik sebelah aku tu memang jenis sahur minum air, and telan apa yang ada dalam bilik sebab dorang sangat lah tidak ada kekuatan untuk ke dapur.

 Bila tiba waktu petang , soalan wajib setiap hari yang akan keluar bermula jam 5-7 petang ialah ;

Nak makan dekat mana?

Jadi p dak?

Nak pakai baju apa?

Ada tudung tak?

Sekarang pukul berapa?


And bila tiba waktu berbuka, inilah kali pertama aku dengan adik-adik rumah sewa aku tu pergi jalan ke masjid untuk berbuka puasa.



Aciikk! Tambahh ni tak cukup. HEHE.


Nikmat sangat makan berjemaah dekat sini. Jalan ramai-ramai and buka puasa ramai-ramai. 
 Sebab kenapa kami makan di masjid :

  • Makanan dia banyak + sedap 
  • Jimat duit makan sebulant
  • Tak kena basuh pinggan kot. HAHAHA. (GURAU)
 

And setiap kali pergi memang talam kami semua licin alhamdulillah. Memang adik adik aku ni semua merawasi hakak ni kot. Sumbat sampai kenyang. Jangan membazir. Bab makan memang kami semua juara. Jangan risau. 

 Since masjid tu dekat sangat, kami lagi 15 minit nak berbuka baru jalan keluar rumah and lenggang mak nenek ke masjid. 

Tapi makin hari makin ramai yang join kelab tak puasa, bila dah sikit orang baru lah aku naik kereta. Sebab aku tak rajin sangat nak berjalan ni. HAHAHA. 

  actually aku ada cerita lagi.. tapi nanti tulis panjang korang letih pulak. 
till here, hehe. 


so apa pengalaman ramadhan korang.









Saturday, 15 July 2017

Album terbaru by Aina Akmal

Assalamualaikum ♥


Hai semua, perasan kan sejak akhir-akhir ni aku jarang sangat update blog aku. Kalau update pun bulan ni, 3 tahun kemudian pulak baru nak update. Tsk. Korang nak tau kenapa aku sibuk? Sebab aku sibuk buat debut untuk keluarkan album baru aku. Memang setiap hari akan penat sampai tak ada masa nak berblogging.

Jadi hari sebagai menghargai penantian korang.. tada


.
.

.

.
.
.



So untuk raya untuk baru baru ni, aku decide nak albumkan gambar-gambar raya family aku tahun ni. Memandang sejak lahirnya zaman teknologi ni, family jarang print gambar untuk buat album. Dah berapa tahun asyik kepam gambar raya dalam hard disk je. Untuk album ni dia tak panggil album actually, dia panggil photobook. 

Kebetulan masa tu aku tengah syok scroll facebook and jumpa Pixajoy tengah buat offer. Dia jual voucher untuk photobook ni dalam harga RM 5.00 . Memang sangat-sangat murah berbanding dengan harga asal dia yang boleh mencecah hingga ke RM 100. And tanpa berfikir panjang aku terus beli voucher tersebut. 

Sebaik sahaja urusan membeli voucher dilakukan pada raya yang ketiga, (if I'm not mistaken)

Aku terus mengedit gambar-gambar untuk di print oleh pihak Pixajoy. 

Okay ini kelebihan untuk korang, korang boleh edit macam mana korang nak design buku tu. Korang yang decide gambar mana korang rasa lawa kan. HAHA. 

Cara nak edit boleh dilakukan secara online atau pun edit dalam software editor mereka. Sebab kita boleh install software PIXAJOY untuk edit gambar kita.

Sebab niat aku ni beli untuk anniversary my parents mengikut kelendar islam. And alhamdulillah, parcel sampai tepat pada raya yang ketujuh iaitu 7 syawal. Memang aku tak expect langsung parcel akan sampai tepat pada hari itu. Since selalu barang aku beli online selalunya sampai dalam seminggu kemudian.




And inilah hasilnya, photobook yang aku order itu. 

Hehehe, untuk tujuan keselamatan aku censored sikit gambar adik-adik aku tu. Lewls. 

And size photobook yang aku pilih tu, 6 x 6". And aku pilih matte finishing. Supaya tak nampak shining sangat kalau kena cahaya. 

Harga : RM 5 + RM 8 (Shipping cost)
Delivery rate : 5/5
Condition : 5/5
Parcel arrived in 4 days.

Overall memang aku puas hati sangat-sangat berbaloi- baloi. 

Eh kecewa ke bukan album betul? HAHAHA. k. gurau sajaaa ma. 

That's all from me. See you when I see you. Wehehee.



Monday, 22 May 2017

Just wanna say anneyonghaseyoo :3



Assalamualaikum ♥


Fuh kiri!

Fuh kanan!




Pergh dah lama gila aku tak menulis kat sini. Seriously, makin lama aku rasa semangat aku menulis semakin di mamah di telan oleh sifat pemalas dan writer block yang teruk teramat sangat. Bukan aku tak nak menulis. Beberapa kali dah aku tulis and asyik padam balik dan aku save dalam draft je.

Bila aku baca balik apa yang aku tulis terus aku tulis and padam and padam lepas tu draft kan lepas tu biarkan dia mereput tanpa sebarang tindakan selanjutnya. Hmm

Seriously aku ada banyak benda nak cerita, tapi end up selalu krik krik dan kehambarannya je.

Aku selalu jugak jenguk blog aku berharap ada yang sudi jenguk blog aku ni. Hahaha. Kawan aku cakap dia rindu aku dia akan baca blog aku. HAHAHA. Terharu ai tau. Bukan senang nak dapat kawan yang macam ni. HAHAHA, support habis tu. Kadang ada je member aku yang suruh update sebab teringin nak baca benda yang aku merapu dekat sini.

Aku sebenarnya rindu zaman blogging dulu-dulu. Aku kurang kenal sangat blogger sekarang, atau lebih tepat lagi aku tak blogger sekarang. Salah aku juga sebab bila orang pay visit dekat blog aku, aku buat dunno je. Bukan sebab sombong,  serius. Aku tak ada mood gila. Serious. Sorry sangat.

First sebab mood aku jadi down sebab, internet slow. Kau bayangkan lah wifi kat rumah ni bukannya laju sangat. Seketul manusia buka youtube, habis internet orang lain freeze and loading. Bayangkanlah kalau 2-3 ketul manusia dalam rumah ni main youtube? HAH. Aku tinggal apa? So bila nak blogwalking selalu sangat terganggu. hmm.

Second? Aku rasa tak ada kot. Tu main reason aku tak berapa nak buka blog. Ohhh. Sebab aku rajin download movie and drama so, aku lupa kejap pasal dunia menulis ni. Hehhehe. Tapi bila menulis ni mampu menghilangkan stress aku tau tak. Bukan lupa kejap masalah. Rasa macam lega bila luahkan apa yang terbuku di hati dan minda ni.

Kadang-kadang bila aku stress sangat, aku akan buka phone aku taip benda yang aku stress sangat-sangat tu dalam message and send dekat celcom hahaha. Bukan celcom nak buka pun. Lols. Celcom akan reply, the request blaa...blaa.. Okaylah, dari dia bluetick je dekat aku. Seen ke. HAHA. Lagi sakit hati. Kan? Lepas tu aku akan menangis puas-puas sampai aku penat dan last step mestilah tidur.

Eh, dah melalut sampai stress. AHAHA. K. k. dah merepek banyak ni. Hari ni untuk test power jer. Hehehe. Dah lama kan tak menulis. 

Kbai, hehe



Tuesday, 21 March 2017

Bershopping di Althea!


Assalamualaikum ♥


Sebenarnya, dah lama aku nak up entri ni, tapi disebabkan kemalasan aku berganda-ganda maka aku asyik menangguhkannya sehingga aku rasa macam hari ini aku nak update. HAHA.


Korang pernah dengar pasal Althea ni tak? Aku rasa macam pernah dengar, tapi tak adalah aku pergi teroka buka benda apa. Aku rasa macam rasa dia ni produk skincare. Rupanya salah. Aku ni noob sikit bab bab ni. Budak baru nak belajar jaga muka. Hahaha. Rasa macam dah teruk sangat muka aku ni. Y___Y


Sebab aku terjumpa Althea ini adalah secara tidak sengaja semasa aku usha usha Lazada untuk membeli aloe vera gel yang selalu orang tempek dekat muka tu. Biasalah girl kan?


Aku rasa macam harga yang aku jumpa dekat website lain agak mahal dan aku tak berapa nak trust sangat dengan site tu.



and pencarian aku end up dekat website Althea. Masa tu aku search sikit pasal Althea ni, boleh dikatakan sangat trusted. Mudah je untuk membeli dia, sama macam korang shopping dekat Zalora and Lazada.






Packaging dia sangat-sangat memuaskan. Aku balik-balik ayah aku cakap ada benda yang kakak beli dah sampai kat rumah. Hehe. Melompat-lompat aku happy.








Alhamdulillah, aku beli ni pun sebab aku rasa muka aku sesuai pakai produk dari negara Korea. Dah macam-macam produk Malaysia aku pakai tapi tak ada yang elok. Selalu end up kulit muka aku merah-merah, mengelupas. Buatkan aku jadi macam fikir dua kali kalau nak beli.



Since kulit muka aku ni over-sensitif, aku memang susah nak jumpa produk yang sesuai dengan kulit muka aku. Muka aku agak sensitif, even dengan bedak baby pun aku punya kulit muka boleh calar.


Actually tak ada lah aku shopping sakan pun. Aku hanya beli ni je. Nak tahu Apa tu Althea, boleh lah pergi ke websitenya. :)


So tu je aku nak cerita. MUAHAHA. KBAI. LOL.

Saturday, 18 March 2017

Me, myself and MR. SPM.





Assalamualaikum  dan halloo gais, 


Aku harap pembaca-pembaca yang sedang membaca blog aku ni berada dalam keadaan yang sihat sejahtera dan dimurahkan rezeki. So how your life so far guys? Dah pertengahan bulan 3, ada tak hajat dan impian sudah dapat di laksanakan untuk tahun ni?

Memandangkan isu SPM masih hangat di perkatakan di sana sini. So, aku pun sebagai calon SPM 2017 , InshaaAllah. Nak share citer sikit. Mueehe.

For this year, hajat aku nak SPM straight A's, InshaaAllah.

Mengikut perancangan manusia, aku adalah calon SPM pada tahun 2015. Calon SPM 2 tahun yang lalu, akan tetapi perancangan Allah yang Maha Kuasa lebih hebat dari apa yang kita manusia bayangkan. 2 tahun niat aku untuk mengambil SPM tertangguh.

Aku tangguh SPM kerana mengalami penyakit yang bukan klinikal. Maybe some of you susah nak percaya. But trust me, 'benda' tu exist. 

Inshaa-Allah tahun ini aku berharap semuanya akan berjalan dengan lancar sehingga ke tarikh SPM. 

Tahun ni aku merancang untuk ambil SPM secara persendirian. Sebab banyak kenangan pahit yang berlaku semasa 2016, dan membuatkan aku serik untuk ke sekolah. Aku tahu, aku perlu bimbingan guru-guru. Aku tak nafikan benda tu. Sikit pun aku tak pernah nafikan. Aku memang suka belajar mengadap cikgu. dia punya feel tu nikmat sangat. Tetapi, ada kenangan yang terjadi buatkan aku fikir 2 kali untuk bersekolah kembali.

Jadi, aku plan tahun ni aku menyewa rumah dengan adik aku dan kawan-kawannya sekali dan yang paling best rumah tu, memang semua budak SPM. HOREY! Yass, kitaorang menyewa. Specialnya sekolah adik aku ni dan bekas sekolah aku ni, ialah korang boleh menyewa rumah. Kiranya korang dah boleh rasa feel acah-acah duduk dekat uni nanti macam mana.

Hehehe. Sekolah apa? Maktab Mahmud Alor Setar. The only sekolah yang aku rasakan sekolah yang ada pilihan sama ada nak duduk di asrama atau di rumah sewa atau ulang alik sendiri dari rumah.


Memang aku terfikir, patut atau tak aku menyewa dengan adik aku. Hati aku dah nekad sangat masa tu dan aku berserah kepada Allah tentang keputusan aku. Aku cuma berharap Allah akan mudahkan segalanya. Aku buat keputusan ini sebab aku dengan adik aku dalam aliran yang sama and aku percaya, Allah akan bantu aku melalui adik aku.

Masa bulan 12 hingga bulan 2, adalah masa untuk aku ambil lesen kereta. Alhamdulillah aku lulus test JPJ mengikut dengan izin-Nya. Allah memudahkan perancangan aku. Sebab rancangan aku, elok habis je Chinesee New Year, aku masuk rumah sewa.

Sebab kenapa aku pergi lepas dapat lesen adalah.. my mom dah belikan kereta untuk memudahkan urusan aku dengan adik aku untuk bergerak ke sana sini. Aku tak minta and my mom pun tak sangka dia boleh beli kereta. Lol. Tapi tulah, orang kata rezeki. Kiranya tu macam dah jadi hadiah SPM aku, hadiah lulus JPJ, hadiah for my upcoming birthday. HAHAHA.

Sekarang aku dalam prosess untuk mengulangkaji subjek-subjek form 4 & 5.




So doakan aku dan adik aku. Kembar tak sebaya kesayangan aku tu beroleh STRAIGHT A'S ! Aminnnnn!

Till then.

Friday, 10 February 2017

Syndrome Gila Stereng





Assalamualaikum  


Baca tajuk aku sure korang dah tahu benda yang aku nak share. Hehehe, tapi aku tetap nak cerita juga since ni adalah first time aku keluar dengan kawan aku lepas aku dapat lesen. Aku tengah kena syndrome gila stereng. Hahaha, kiranya aku berjalan-jalan sendiri dengan kawan aku without asking my parents hantar aku. Selalu aku lepak dengan kawan aku dekat pekan kecil kawasan rumah aku tu.

Since kawan aku ni balik cuti dari kolej dia kat Negeri 9. Aku memang rindu gila nak jumpa dia. so, plan punya plan, nak angkut geng, yang stick dengan aku till the end cumalah kawan aku sorang ni je. HAHA. Kawan aku yang memang plan dari mula nak keluar dengan aku. Lol.

Yang lain? Ada macam-macam hal dan masalah yang tak boleh nak di elakkan. So terpaksa lah tangguh niat nak berjumpa.

Aku dengan kawan aku, Ain ni dah janji nak gerak lepas Zohor. Sebabkan mak ayah dia still tak bagi dia bawa kereta ke Alor Setar, sebab dia pernah kemekkan bontot kereta dia. HAHAHAHA, (sorry ain, pecah rahsia pulak. hehehe) Aku jemput datin ni kat rumah dia and isi minyak. Memandangkan kami gedik nak keluar masa keadaan ekonomi yang tengah tidak stabil ini, maka kami berkongsi duti minyak. HAHAHA.

Lepas dah isi minyak, semua kami pun gerak ke Alor Setar. Sebelum tu, kami singgah makan di Coconut Shake yang agak femes dekat area tu. Kedai tu dekat dengan Sekolah Menengah Sains Pokok Sena (SAINA). since aku belum lunch, aku pun singgah makan nasi ayam and sirap limau dekat situ dan kawan aku order coconut shake and fries, sambil makan kitaorang bergosip kisah hot.

Sejujurnya, aku tak ada idea nak pergi mana.. lol. Aku dengan kawan aku cuma nak keluar sesama je, hahaha. so aku ke alor setar tanpa arah tuju. and si datin ni cakap dia nak beli kasut, kitaorang pergi ke Pacific, tapi dia ni jenis nak beli kasut murah. Memang tak jumpa lah kasut Carlorino harga RM 50, kecuali kalau tengah musim offer. Then kitaorang turun ke bawah, area tempat sabun semua. Aku dah tau datin ni memang perangai macam tu..sabar jelah. HAHAHA.

Lepas dia dah shopping barang peribadi dia untuk balik ke kolej dia, dia dapat kupon Pizza Hut. 

Actually memang tengah teringin nak makan pizza.. geram asyik tengok kat Instagram, tapi tak ada masa nak buat.

and kebetulan aku nak kena amik adik aku kat rumah sewa dia dan dekat area rumah sewa dia tu ada Pizza Hut, memang sekali jalan sahaja lah semuanya.

Since kupon pizza tu valid untuk take away je, kitaorang plan nak pergi makan dekat Tasik Darulaman, Jitra. Sebab dekat Alor Star seingat aku tak ada tempat yang boleh lepak-lepak untuk makan. Sebenarnya semua yang ada dalam kereta tu tak tahu jalan nak pergi. Dah la masing masing tak ada internet dekat phone, top up pun tak ada. Haha, sedih tak?

Tapi mujur magic sim aku still valid tarikh, so boleh lah pakai basic internet untuk guna Waze. Hahaha. Aku confident sikit bila ada orang sebelah yang tolong pegang Waze, kalau tak aku tak berani nak pergi. Huhu. and dengan tawakal kitaorang pun pergi. Dalam 30 minit jugalah aku drive, baru sampai.


Sampai kat tasik, kami pun melepak dan makan-makan. Memang kenyang gila kot. Silap hari bulan kalau kenyang tergolek, kami ni bertiga ni bergolek masuk ke dalam tasik. Haha. terapung apung bagai pelampung. Dah sampai kat tasik tu pun dalam pukul 6.30.

Memang kami datang untuk membela lemak semata-mata. Tak jalan-jalan langsung pun pusing tasik tu. Tiba-tiba tengah makan ayah aku call. HAHAHAHA. AKU DAH KETAQQQ WEH. Aku suruh adik aku yang angkat call. Hehehe. Ayah aku tanya aku nak balik ikut jalan mana, confident je adik aku jawab balik ikut jalan highway. Lol. Nak balik rumah aku tu ayah cakap mana ada highway! HAHA. Berdekah aku dengan kawan aku gelak dekat dia.


Aku tengok jam aku time tu nak dekat pukul 7, pizza kami tak habis lagi, and roti pun tak habis lagi. Pakat-pakat kami paksa telan baki baki makanan, sebab tak nak membazir. HAHAHA. Aku dah kecut perut. Sebab nak tak nak, kena balik guna jalan belakang. Mujur Waze boleh guna juga walaupun jalan belakang tu nampak macam tak ada line dan aku just guna basic internet je kot.

Aku suruh ayah aku doa supaya sampai rumah dalam keadaan yang selamat. Memang tawakal lah guna jalan belakang, gelap dan banyak selekoh.

Image result for driving gif


ALHAMDULILLAH, Sampai rumah jugak akhirnya. Aku bawa laju jugaklah sebab tak banyak kereta. Minyak kereta isi RM 20, habis RM 20. Gila jalan, habis minyak.. hahaha. Lepas ni datin tu nak balik ke kolej dia dah. Hukkkkk. T___T.






Wednesday, 1 February 2017

Tips Test JPJ


Assalamualaikum ♥ 


Actually aku tak adalah special tips sangat untuk hari test JPJ ni. Cuma sedikit nasihat dan tips untuk bagi korang yang akan duduk test JPJ dalam masa terdekat ni.

  • 1. Doa

Yes. Doa ni sangat penting. tbh, aku memang nervous gila. Aku kena yakin Allah ada untuk tolong aku. And minta tolong parents kita doakan. memang maybe ini just test jpj je. fail nanti boleh repeat. tak ada orang nak kisah pun kan? Tapi, duit dan masa yang kita korbankan. Tak akan nak amik banyak kali. Ye dak?

Aku doakan yang aku kena petang since time tu maybe tuan JPJ tu dah penat. hehe. tapi Allah aturkan tuan JPJ yang hati lembut dekat aku. Haha, kita tak tahu rezeki kita. Doa dan usaha. InshaAllah.

Korang doalah supaya hati dia lembut, kesian tengok korang and Allah permudahkan semuanya.


  • 2. Drive selalu

Yang ini untuk biasakan diri korang dengan stereng kereta, untuk mencekapkan diri dengan stereng kereta lah. and supaya tak rasa nervous atas jalan raya nanti. tapi korang kena lah hati-hati and pandai-pandailah, jangan jadi macam aku, hampir nak kena saman weh. Kalau kena saman bukan setakat lesen di tarik, aku kena masuk ceramah balik. Mujur, tak kena. Hehe.

Kalau korang rasa korang agak-agak dah lupa, boleh lah pergi ke kelas untuk masa tambahan. Supaya tak lupa.

Sebab kawan aku tu dia sampai lupa cara nak parking since lama sangat tunggu test JPJ.

Kalau dekat rumah still ada kereta manual, lagi bagus. Since rumah aku ada dua-dua memang aku bawa dua-dua. Sebab nak biasakan dengan semua jenis kereta yang ada dekat rumah ni. Hehe.


  • 3. Ulangkaji RPK & RSM

Aku memang cakap betul, time aku QTI, aku kena sembur kaw kaw dengan cikgu aku betul-betul sebab banyak auta yang dikeluarkan dari fakta. Sebab tu lah aku baca gila-gila punya nota. Aceeyyh. Tidak pun.

Aku baca sikit-sikit je and agak-agak macam benda penting aku hafal betul-betul. Hehehe. Kalau korang rasa macam dah ingat-ingat lupa, bolehlah rujuk Youtube tu, memang ada je. tapi time QTI je aku buat cam tu, time nak JPJ ni tak sangat pun. lol.


Okay tu je kot.

and jangan nervous sangat. Kalau korang nervous memang benda elok habis semua FAIL. relaks, anggap macam buat latihan kereta ja.

since aku ni jenis manusia cakap banyak, cara aku nak hilangkan nervous aku adalah dengan bercakap. Memang aku tak berhenti cakap sampai lah aku masuk kereta dan tuan JPJ yang bercakap. Hampir semua dekat situ dah tunduk main phone and krik krik, aku bercakap macam dj tanpa henti.

Jadi DJ tak bergaji dan tak bertauliah. lol.

Jangan lupa senyum dekat tuan JPJ tu kalau masuk, bagi salam. ;)


Kbai. 


Tuesday, 31 January 2017

Aku, Kereta dan JPJ


Assalamualaikum

Aku rasa dari tajuk aku mesti korang boleh agak apa benda yang aku nak bebelkan hari ini, ye dak? Heheh. Sejujurnya entri ni semalam lagi aku publish, tapi masa aku nak menulis semalam my mom datang kacau lol. So tak sempat aku nak bebel, aku pun terus tutup. Tambahan pulak dengan mood aku yang tengah lapar, memang aku malas sikit nak menulis. Heheh.


So, kisahnya semalam aku ada test JPJ. Huahaha. Aku punya nervous malam nak test tu, pukul 4 pagi baru boleh tidur. Hahaha, itu pun tidur-tidur ayam sahaja, bukannya tidur dengannya. Sebab aku bangun sebelum jam aku bunyi. Bila aku buka phone, first thing yang phone aku REMIND, 

TEST JPJ


Aku kalau nervous memang aku tak cakap dengan orang, and siapa cakap dengan aku memang kena sembur. So pagi tu, aku bangun pergi bilik air dan uruskan hal bilik air dalam keadaan yang luar biasa seriusnya. lol. and lepas solat tu terus aku siap baju semua. cuci spek mata, and urus diri. Since aku ni cuma punya masalah silau sahaja, jadi most of time aku jarang pakai spek bila kat rumah.

Sebab tu aku bangun awal cari spek. sebab aku selalu lupa mana aku letak. muahaha

ayah aku memang tak boleh tengok aku serius sikit, mula dia kacau aku macam-macam, nak bagi aku kurang stress and nervous. adik aku memang tak sah, tak mengusik aku. Kalau niat dia nak bagi aku lagi nervous, memang dia berjaya buat aku makin nervous. 


Dah breakfast semua, aku pun masuk kereta. Aku cakap aku nak drive pergi ke sana (tempat ujian). So adik aku yang jadi penyibuk antarabangsa menyibuk dan menyelit duduk masuk dalam kereta. Ayah aku duduk sebelah aku. 

Sampai je sana, terus aku bersalaman dengan ayah aku and turun dari kereta. 

Mujur masa hari test semalam aku jumpa jiran aku, yang muda setahun dari aku and kawan sekolah lama aku. So kira aku boleh buat geng lah hari tu. Tak ada lah aku nervous lain macam sangat. and tbh, aku rasa macam nak amik exam sekolah tau dak. siap baca nota yang RSM and RPK tu semua. HAHAHAHA. 

and lepas kitaorang semua dah daftar semua, JPJ pun datang. Lama jugaklah baru dorang datang, sempat aku menyembang lama gila dengan geng aku baru geng JPJ tu datang. Masa dorang turun kereta tu, aku rasa aku punya jantung dah nak jatuh ke lantai. Bukan sebab jatuh hati, tapi sebab aku rasa jantung aku dah tak kuat nak pam darah sebab nervous sangat. HAHA. LOL.

Lepas tu dengan bila geng JPJ turun dengan SPEK HITAM and uniform ni, memang aku rasa semua nampak dari jauh rasa macam seram. mana yang muka dah nampak tua, lagi aku seram. Ada sorang ni tarik bagasi dengan uniform and spek hitam bergaya. bergaya dan menyeramkan. Aku rasa lagi seram dari tengok cerita hantu. HAHA. 

Image result for nervous gif

10 minit kemudian macam tu, dorang punya team leader bagi taklimat. Team leader dia nampak baik and peramah. Kurang sikit nervous bila dia dah bagi taklimat. 

"Masa kami datang tadi, saya tak tau awat hampa ketaq sangat tengok kami. Macam nampak hantu raya." 

Habis semua orang gelak. Sapa tak nervous dengan gaya dorang. Aku kena sesi 1, No. 16. Alhamdulillah, ujian litar aku lulus. Masa aku buat RPK, aku cakap entah apa-apa je. Since ramai gila yang nak ambil test masa tu, so tuan pegawai yang bertugas tu tak dengar betul-betul pun apa yang kitaorang cakap. huhuhu. ALHAMDULILLAH. hehe.

cuma masa time bukit aku kena buat 2 kali, sebab masa first tu, aku tak sampai bukit. Second time, aku baru lepas. 

and bila dah lepas litar, aku tunggu untuk buat jalan raya pulak. 

alhamdulilah. Semua dipermudahkan. 

TBH, Aku tak lah nervous sangat nak bawa atas jalan raya, sebab aku dekat jalan raya aku dah selalu bawa. Aku confident sangat. Kalau litar tu aku nervous sangat-sangat sebab aku macam susah nak masuk parking mula-mula dulu. Selalu kena marah masa time aku buat side parking. Mujur masa JPJ, alhamdulillah. semua berjalan dengan lancar. 

Image result for uniform runway walk gif
and i proudly wanna say my wish for 2017 untuk lulus JPJ berjaya dengan jayanya, HOYAAH. 

kbai. hewhew.




Thursday, 12 January 2017

Tips menjadi pendengar yang baik




Assalamualaikum ♥ 


Nak mendengar ni semua orang boleh mendengar, inshaaAllah. tapi nak jadi pendengar yang baik ni tak semua orang boleh. ada orang bila dia dengar je apa yang orang cakap terus nak menyampuk, tu tak masuk lagi kalau orang tengah bad mood, nak meluahkan masalah terus dia berbakul-bakul nasihat dia bagi.

1. Jangan menyampuk

Kalau orang datang bercerita tambah tambah pulak orang tu tengah bad mood, please please elakkan diri dari nak nasihat dia time tu juga. Masa orang bad mood ni, dia rasa diri dia ja yang betul. Apa yang orang lain cakap semuanya macam tak betul.

Biarkan dia bercerita sepuas-puas hati. Kalau dia menangis ke nak menjerit ke apa ke.


2. Pujuk

Okay, bukan pujuk dengan mulut. tapi guna bahasa badan. Peluk bahu dia ka. Usap kepala dia ke, if adik ke or someone yang terdekat, bagi dia menagis kat riba. Perlahan-lahan dia akan relaks. InshaaAllah.

Image result for eye contact gif anime
3. Eye contact

Masa orang bercerita, pandang lah mata dia. Tunjukan yang korang peduli. Yang korang boleh di percayai. Janganlah tangan dekat handphone kejap kat muka dia. Orang yang lagi bad mood lagi boleh jadi sakit jiwa tau. Dia tengah sakit hati, kau buat macam tu pulak.

Hadam betul-betul apa yang dia cakap.


4.Mengakui

Tanda yang sederhana seperti menganggukkan kepala atau mengucapkan sepatah kata dari korang, show yang korang dengar apa yang dia cakap. Bila korang buat macam ni, orang yang meluahkan tahu korang fokus dengan cerita dia.

5.Bertanya

Tanya sebagai untuk melanjutkan apa yang orang tu cerita/luahkan. Tapi jangan tanya samapi korang potong apa yang dia nak cakap. So you guys bila buat macam ni, korang show interest dengan cerita dia.

6. Peduli

Biarkan orang yang cakap tu tahu yang korang peduli dengan apa yang di luahkan. Korang cakap,

"Aku faham"
"Kalau aku jadi kau pun aku sedih/sakit hati."



Okay tu je aku nak bebel pagi pagi ni. hehhe. nak sambung masakkk wuuu. Tata. ^^




Tuesday, 10 January 2017

Tolong jangan saman saya..

Assalamualaikum ♥ Follow my blog with Bloglovin


Hari tu, dalam 2 minggu lepas, aku hampir nak kena saman.


Al kisahnya bermula dengan aku ni teringin sangat-sangat nak bawa kereta. So masa hari kejadian tu, aku asyik ajak ayah pergi driving, dalam erti kata yang mudah, MENDESAK. Pergi lah mana-mana pun. Sebab teringin sangat masa tu. Last-last ayah aku setuju. Masa tu dah lepas isyak.

Ayah cakap pergi ambil kunci kereta. Aku mula-mula memang blur jugaklah, lepas tu aku tersengih macam kerang busuk. Terus laju aku ambil kunci kereta aku and start kereta and drive.

Sampai dekat satu simpang ni, aku tanya ayah nak ke kiri ke kanan. Ayah jawab kanan. tapi hati aku nak kiri. dah ayah cakap macam tu , aku akur jelah.

Tiba-tiba..

Aku nampak macam baju yang hijau yang bercahaya dalam gelap tu. Lepas tu lighstick merah and lampu suluh. and terus mata aku ternampak board polis tu.

aku punya nervous time tu, aku break tengah-tengah jalan. yang aku fikir masa tu, saman. SAMAN. SAMAN. SAMAN. Kaki aku time tu sejuk gila. Tangan aku menggeletar.

Image result for oh no gif


mungkin aku nampak suspicious kot, polis tu suruh aku ke tepi. AH SUDAH. sebelum tu aku tanya ayah nak buat apa ni. Ayah aku panik jugak. tapi dia buat relaks je. macam tak ada apa-apa pun berlaku.





"Jalan je.." tu je yang ayah cakap. Aku dah berserah. Ya Allah ampunkan dosa aku. Aku bersalah sebab mendesak ayah tadi. Memang sepanjang tu aku berdoa lah. Terbayang RM 300 melayang. Boleh beli barang-barang sekolah adik-adik.

Tingkap kereta di turunkan. Sah-sah lah encik polis tu minta lesen. LESEN? HAHAHA. Aku baru je pergi kelas memandu siang hari, and malam tu aku nak kena saman. pergh. 

"Tak ada lesen.." sambil kepala di gelengkan. Aku pusing ke kanan, mengharap ayah tolong jawabkan. IC pun tak bawa. Memang aku keluar rumah sehelai sepinggang. Tak expect langsung yang jalan tu polis nak buat roadblock. First time aku bawa atas jalan, dah nak kena saman.

"Saya saja encik nak ajar dia bawa kereta. Dia baru nak belajar..." lebih kurang macam tu lah ayah aku cakap.

Lepas tu polis tu minta ayah aku turun. Masa tu, rasa bersalah aku dah menggunung setinggii langit. Memang rasa berdosa sangat-sangat-sangat-sangat time tu. Aku just mampu berdoa dari dalam kereta.

Ayah aku cakap benda yang sama dekat boss polis yang tadi tu.

"Berapa umur dia?"
"18"

and dia minta IC ayah aku. Ayah aku pun tak bawa dompet. Ayah aku slow talk dengan boss polis tu, so last-last, dia cakap

"Abang bawa lah."

Encik polis tu suruh ayah aku drive untuk bawa balik. Dia tak saman kitaorang. HAH. LEGA GILA. Aku lega sangat. Memang aku bersyukur sangat.

Sampai separuh jalan, ayah aku tukar dengan aku balik and terus balik rumah. Aku mula-mula macam berat hati lagi nak bawa kereta. and aku terus minta maaf dekat ayah. Aku menyesal gila-gila masa tu. and ayah aku cakap dah lah tak ada apa pun. tak jadi apa. alhamdulillah. 

Sampai depan pintu rumah terus aku jerit and peluk mama.

"MAMAAA!" and I cried. I can't stop crying. Aku terus nanges. Menyesal, bersalah semua perasaan bercampur. Mama gelak je dekat aku. Ayah tak kata apa pun.

"Lepas ni nak buat lagi tak?" aku gelengkan kepala dalam pelukan mama.

"Lepas ni nak dengar cakap mama tak?" Aku laju mengangguk. Mama makin sakan gelak dekat aku. Time aku rasa macam aku dah jadi budak tadika balik. Katalah apa nak kata, memang aku tau salah aku. Huk.

Adik-adik aku memang asdfghjkl. Boleh gelakkan aku lepas tu buat dunno je dekat aku. Sakit hati gila aku. Dorang gelak-gelak lepas tu blah tengok TV.

Sampai kecik mata aku nanges weh.

Malam tu aku mimpi jumpa JPJ pulak. Teruk aku fobia dengan Polis & JPJ. Sampai masuk dalam mimpi. Memang aku rasa macam, aku tak nak dah bawa kereta lepas ni. Selagi tak dapat lesen. HUKKK.
Pengajaran 1 ; dengar cakap parents, jangan melawan. Allah kasi cash. padan muka. T_T
Pengajaran 2 ; dah makin besar kena rajin sikit usung IC

Hhaha. kbai. XD



Friday, 6 January 2017

Day 2 : Resepi (Mark's Meal)

 


Assalamualaikum  


https://pbs.twimg.com/media/CsOjbvDUIAA7xE7.jpg
NAMPAK SEDAP GILA KAN?



So hari aku nak ajar resepi yang paling mudah gila dalam dunia ni. Aku rasa mostly semua kpop fans tau pasal resepi ni. Terutamanya AHGASE (IGOT7) fandom. 

Resepi ini cuma guna makanan yang instant dari kedai runcit. Kiranya kita main campak-campak dan masukkan dalam microwave. dan ding. kita boleh makan. Macam tulah konsepnya. 

Tapi aku tak ikut betul-betul resepi asal dia. 
 
One of member GOT7 actually won the contest, so this meal called MARK Meals. Nak cerita penuh boleh google. Hehehe.  So aku nak ajar yang versi Malaysia . Main bahan dia ialah..


Ingredients

  • Sebungkus mee segera - Perisa Kari
  • Cheddar cheese  
  • Sosej

Ini je yang diperlukan. Mee segera ni aku tak pakai ramen, sebab aku tak berapa minat dengan rasa dia. Aku rasa kalau akan makan banyak aku akan mual. So sebagai lidah Melayu aceey. Aku pun ganti dengan mee segera jenama Mamee and aku amik kari berapi tu. Yang paling pedas tu. Hehehe

Kalau korang nak acah-acah makan macam Korean, korang boleh gunakan periuk kecil dan masak dalam tu. Macam aku ni tak ada, aku kebas mangkut tingkat mak aku yang besi tu, hahahaha. Lol. Kena marah nanti kita kira lain. Lol.

Since rumah aku tak ada microwave, just ada oven je. So aku masak guna dapur api  je. 



Steps

  • 1. Panaskan air sehingga mendidih (Nak cepat lagi pakai air panas terus)
  • 2. Masukkan mee segera. Tunggu hingga dia kembang.
  • 3. Masukkan perencah kari
  • 4. Masukan sosej. (Pastikan sosej di rebus sebelum di masukkan, nanti dia efek rasa kuah dia. Tak berapa nak sedap.)
  • 5. Kacau sikit, dan masukkan cheddar cheese. (Masukkan ikut suka hati korang, kalau suka cheese banyak letik banyak. HAHA.)
  • 6. Tunggu sebentar, dan tutup api.
  • 7. Hidangkan.

So you guys boleh hidang panas-panas sambil layan kdrama. Tapi seriously, kalau korang nak nikmat makan, aku dah try makan sambil kdrama. Tak best langsung. Sedar- sedar dah habis. sedih babe. T_T

SEDAPP WEH. TERLIUR AKU. //MY MARKEEUUU T.T


Korang amik satu meja kecil and duduk dengan kawan or adik beradik kau and makan sama-sama.. Kena pulak dengan teh o ais. Memang perghh. Nikmat gila kot. Kalau ada limau lagi best. Serius. Korang kena try. kalau ada chopstick. LAGI HAH. DOUBLE THUMBS UP HABAQ HANG. HAHAHA.


Soory aku tak ada gambar yang aku buat. Selalu lupa dah pasal phone bila ngadap makanan. HAHAHAHA. 

Okay tu je. All the best. ^^  Selamat menikmatinya dengan cheese yang mencair dan korang makan dengan kuah yang panas. Memang da bomb! MUAHAHA!

Segment: Follower meningkat dengan mudah



Assalamualaikum ♥ 

JOM JOIN SEMUA!!!

BlogID =  8477741692408212693

Sunday, 1 January 2017

Chapter 1 ; Page 1


Assalamualaikum ♥ 

Alhamdulillah, Allah still give us chance to breath today. Face a new day, a new life, a new beginning for all of us. So, sambut tahun baru for me actually pada aku tak perlu happy rasa. Instead of habiskan duit burnkan fireworks semua, better duduk bersila mengadap kiblat and baca doa and yassin. Praying that we can face 2017 calmly. 

Apart of that, new year actually is not a good thing. FOR ME. My age bertambah, dari 18 ke 19. and my mom and my dad are aging. and what I hope my parents will stay healthy. InshaaAllah. 

Yesterday, aku hantar my sisters ke hostel. They went to Tahfiz . I don't actually remember nama sekolah tu. My twin sister.  Malam before nak hantar dorang ke sana, aku dah menangis puas-puas sebelum tidur. The thought that I'm going to miss their laugh,cry and whining are hunting me all night.

I barely sleep cause I'm reallyy worry bout them. I know all I can do is, praying. I ask Allah to protect them, take care of them. I can't do anything. I'm just human. Aku harap Allah mudahkan dorang berdua belajar and sihat. I don't to hear them cry. 

And Alhmdulillah, masa pergi hantar semalam, dorang tak nangis. Aku bersyukur sangat. 

Lepas hantar yang tu, aku hantar adik aku sorang lagi ke rumah sewa dia. So memang balik tu, rasa sunyi sangat kereta. 

RUMAH?

Jangan cakaplah. Tak bunyi dah gelak gaduh dorang.. I feel empty. dah tak de mangsa buli aku, dah tak de aku nak kena kacau time tidur . dah tak de orang merengek nak tengok running man dengan aku. dah tak ada orang nak gaduh main congkak dengan aku. 

I really- really really miss them.

//Sorry, entri ni just my personal feeling. I really miss them.